A-Lasek och Lasek/Elsa

Sabbatsberg Ögonlaser Stockholm behandlar ditt synfel med den senaste versionen av Lasek/Elsa, eller med ”TransPRK No Touch”. (”TransPRK, No Touch” eller ”No cut” är en variant av metoden Lasek/ELSA, PRK och Epi-Lasik).

Den senaste A-Lasek metoden  är vi ensamma om i Sverige och mycket stolta över. Resultaten enastående bra. >98 % ser 1,0 redan vid första återbesöket. Dessutom behöver vi ombehandla långt under 1 %.

”Vi gör också NoCut® men det är INTE samma sak som Lasek eller A-Lasek– det är  skillnad.”  Ett av skälen till varför andra ögonkliniker säger att det är samma sak kan vara att man själv inte har den vetskapen om att ögonlaserns program uppskattar hur tjockt ditt Epitel är och sedan polerar bort detta utifrån en statisisk gissning. DVS lasermetoden tar lite mer substans av ditt öga för att vara på den säkra sidan. Detta är inget stort fel men för att ta bort epitelet med lasern så måste HELA epitelet vara lika vått eller torrt om man så vill och detta är tyvärr sällan fallet. Jag har under över ett års tid  2005  som första ögonläkare i Sverige till störst del utfört TransPRK ( = No Cut eller No Touch) .  Efter detta år så var det helt klart att Lasek var överlägset i slutresultat samt påtagligt mycket bättre då det gäller översyntas resultat. Vi utför numera helst A-Lasek , den senaste i raden av ytmetoderna med överlägset slutresultat. Men är någon extra rädd och orolig så utför vi natuligtvis TransPrk/No Cut

TransPRK metoden är en metod som Schwind företag har laserat med sin Amaris laser och  då jag startade med denna metod registrerade jag Domainen TransPRK.se.   Den pekar  till vår hemsida.

Lasek är en ytmetod som innebär att vi oftast sparar  mer än 100 tusendels milimeter substans  av hornhinnan i jämförelse med Lasik /Fs-Lasik metoden.  Hornhinnan är ca 500 tusendels millimeter tjock och laserbehandlingen  med Lasek metoden tar bort ofta 30-90 tusendelar av dessa 500. Om hornhinnan försvagas för mycket så uppstår ofta mycket stora synproblem som rent av kan vara omöjliga att reparera. Detta är ett av skälen till att vi väljer ytmetoden Lasek.

Epitelet avlägsnas genom att vi först har en svag alkohol-lösning på hornhinneytan. Efter detta kan epitelet fösas åt sidan och då blottas själva hornhinnan under den bortfösta ”skyddsfilmen” epitelet. På hornhinnan låter vi sedan lasern arbeta för att ändra formen och därmed brytningen av ljuset. Vid närsynthet  tar lasern ned toppen på hornhinnan med ett antal tusendels millimeter varvid närsyntheten avlägsnas.

Metoden  kombineras med samtidig asfärisk-  och eventuell wavefrontsbehandling, som ibland behövs för att ytterligare förbättra din syn.

Den nya A-lasek metoden kan vi berätta mycket om, så vid din förundersökning hos oss skall jag själv berätta för dig om hur den går till.

Den är olik alla de andra ytmetoderna men har ytmetodens klara fördelar över de djupare Lasikmetoderna

 

 

Artikel om Lasek på Wikipedia.